Staddajåkkå - Staloluokta   12 kilometer Tilbake  

 

  

Hyttene ligger inne i Padjelanta. Den siste etappen går inne i nasjonalparken. Stien følger elven mot nordøst til Staloluokta som ligger sør ved bredden av Virhaure. Staloluoktahyttene ligger midt i Padjelantaleden, har 42 sengeplasser og proviantutsalg.

De tolv kilometrne til hyttene går i lettgått terreng. Det er få stigninger og det går etterhvert svakt nedover. Utsynet er vidt og åpent. Når du er litt over halvveis til Virihaure ser du sjøen på lang avstand. Sjøen er stor og svært vakker. Den er den 24. største innsjøen i Sverige og omtales ofte som den vakreste. Omlag en kilometer før du er framme må du krysse Viejejåhkå, en side-elv til Stalojåhkå. Broen er høy.

   
         
   

     
    Hyttene ses mot sørvest på tur mot Stalolukta.        
         
  . Fine lettgåtte stier        
 

 

     
    Her skimtes Virihaure i nord.   Broen over en side-elven omlag en kilometer før Staloluokta.    
         
    Det er fint å raste i det åpne landskapet ved broen.   Siste del av løypen ned til Stalolukta.    
         
        Broen like før Staloluoktahytten.    
     


Framme i Staloluokta (Luokta betyre bukt ) har du mange muligheter. Du kan gå norddelen av Padjalantaleden til Akkajaure og ta båten til Ritsem, derfra går det buss til Gällivare. Det tar tre dager. En annen mulighet er å gå sørlige delen av leden til Kvikkjokk, noe som tar fire dager. Derfra går det buss til Jokkmokk. Du kan gå tilbake til Staddajåkkå, ta leden sørover til Pieskehaure (28 km) og derfra gå inn til Muorihytta og Sulitjelma, noe som tar tre dager.

Vår tur? Vi gikk tilbake til Staddajåkkå, dvs. vi tok turen til Staloluokta som en dagstur. Etter to dager til var vi tilbake i Sulitjelma.

Frister ingen av delene kan du ta helikopter, det går daglig fra Staloluokta til Ritsem og Kvikkjokk.

   
    Utsikt mot nord over Virihaure mot nord.        
         
    Staloluokta har egen kirke og kirketårn.   Stedet har til og med en egen kiosk.    
    Virihaure      
   
Virihaure.