Padjalantaleden, dag 4 Tuottar, - Staloluokta,18 kilometer Tilbake  

 

stugan

Her er en av hyttene på Tuottar. Hyttene ligger fritt og fint på 920 moh. Rundt hyttene rusler reinsdyr, været er litt grått og kaldt. Dagens etappe er lett, 18 kilometer i lett terreng, vi skal ned til knapt 600 moh. Vi startet ved titiden og vi var ved Virhaure mellom klokken tre og fire. Heldigvis letnet været litt da vi kom ned til sjøen. Virihaure er noen steder beskrevet som Sveriges vakreste innsjø, og vakker er den der den ligger mellom høydedragene i øst og fjellene inn mot norskegrensen.

Løypen ned til Virihaure er lett å gå, jeg tror vi hadde et snitt på omlag fire kilometer i timen. Etterhvert som vi kom lavere skiftet landskapet form, flate elvedaler og skogkledde åser. Staloluokta ligger vakkert til i sørøstrenden av sjøen og er et knutepunkt. Her møter Pasjelantaleden, løypa som kommer fra Sulitjelma/Staddajokka og ei løype fra Pieskehaure. Vi møtte og noen som kom fra Hellemobotn.

Båtturer på Virihaure arrangeres også fra Staloluokta.

     
   


På bildene til venstre ser du en av hyttene på Tuottar. På bildene under har vi startet turen ned til Staloluokta, Stien ned er lett gått og etterhvert får vi øye på Virihaure i nordvest. Fjellstasjonen på Staloluokta er den største på leden. Den har badstu og proviantutsalg - og stedet har en kiosk.

Vi merket at stedet er et knutepunkt på helikoptertrafikken. En del vandrere går hit og tar helikopter tilbake enten til Ritsem eller Kvikkjokk. Vi er halveis på turen vår, den korteste delen gjenstår og nå skal vi i noen dager gå langs Virihaure og Vastenjaure, de to store innsjøene i nasjonalparken.

     
             
  leden        
  Her starter stien ned fra Tuottar.   Etterhvert blir landskapet litt frodigere.      
  virihaure        
  Her skimtes Virihaure mot nordvest.   Et helikopter tar av fra helikopteplassen nedenfor turiststuene.      
  utsikt        
  Utsikt mot Norge i nordvest.   Heldigvis klarnet det opp da vi nærmet oss Virihaure.      
         
 

På veg til kiosken passeres stedets kirke.(Midt i bildet)

  Her er kirken og klokketårnet. Utsikt over sjøen mot nordvest.      
         
  Stedets kiosk er åpen for anledningen.   Her fortsetter leden på østsiden av sjøen.      
      vandrer